A motoros szánazás törvényi háttere


Magyarországon törvény külön nem szabályozza a motoros szán (snowmobil) használatát. A közúti közlekedésben jelzőberendezések nélkül valószínűleg nem vehet részt. A nemzeti parkokban a behajtás minden járműnek meg van tiltva. Az más kérdés, hogy nagy hóban az utakon sokkal biztonságosabb bármely más járműnél. Az erdőkben használva, mivel a hó tetején megy, semmilyen kárt nem tesz a környezetben. Az újabbak katalizátorral vannak ellátva, tehát a légszennyezés is minimális. Ha idegen területen szánkózunk, érdemes tájékozódni előtte a lehetőségekről (nemzeti park, magánterület).

Többször előfordult, hogy szánkósok rendőrrel találkoztak az úton vagy benzinkúton, de eddig a nagy csodálkozáson kívül más nem történt. Jelenleg nem szokványos dolog motoros szánnal (snowmobil-lal) találkozni a közlekedésben. Reméljük ez a szűk kör nem fog úgy járni, mint a quadosok, akik néhány felelőtlen, nagyzoló társuk miatt lassan közutálatnak vannak kitéve, és a rendőrség a környezetvédőkkel együtt üldözik őket.

Érdekesség – az elmúlt idényben előfordult, hogy egy vidéki városban lakó szánkós (snowmobil-os) a motoros szánjával jött fel Budapestre az M3-on alkatrészért!?

A környező országokban változó a hozzáállás, de hatósági jelzés sehol sincs.

Ausztria-Olaszország: Lényegében meg van tiltva, kivéve magánterületen, több helyen megengedik sípályák közelében de csak a sílift leállása után. Mindenképpen egyeztetést igényel előre!

Szlovákia: A nemzeti parkokban idegesek a zöld ruhában járőröző parkőrök, főleg a külföldiekre, akik általában magyarok.

Románia: Szabályozás nincs, nagyon sok szános (snowmobil-os) van. Talán a legjobb terepek itt vannak. A székelyföldiek nagy varázsa, hogy nagyon vendégszeretőek, az árak jók, és nem utolsó sorban magyarul beszélnek.

Ha külföldre megy valaki szánozni, mindig a szállodásnál kell kezdeni a legalizálást, mivel neki érdeke fűződik hozzá, hogy a vendég jól érezze magát.