Motoros szán, hószán szervizelés, javítás


A motoros szánokat minden évben legalább egyszer le kell szervizelni. amennyiben sokat megyünk, akkor 1000-1500 km az intervallum. Ezek a gépek aránylag igénytelenek, de vannak olyan részeik, amelyekre oda kell figyelni. Magyarországon csak egy motoros szán szerviz van (a mienk), de ez bőven elég annak a néhány száz hazai és külföldi szánosoknak, akik egy jól felszerelt és kiváló szakemberekkel ellátott helyre szeretnék vinni gépeiket. Alkatrészellátás a régióban a legjobb, legyen szó újról vagy használtról! Mivel a szánok Amerikában készülnek, a bennük levő csavarok és a szerelésükhöz tartozó szerszámok speciálisak!

 

A szánok két fontos főrészből állnak: a motorból és a hajtásból.
A motoroknál két fajtát találunk (2 ütemű és 4 ütemű)

  • Kétütemű:
    Senki ne a Trabantra vagy a Wartburgra gondoljon, mikor meghallja a hangját ezeknek a gépeknek. Bár működésük hasonló, a lóerejük többszörös. A legújabbak injektorosak (power szelepesek) és 150 LE körül van a teljesítményük. Az olajat külön adagolják a benzinbe és a környezetszennyezésük is a töredéke az NDK-s modelleknek. Tízezres fordulaton pörögnek gond nélkül. Rendkívül könnyű súlyuk miatt a spéci szánok mind kétüteműek.
  • Négyütemű:
    A YAMAHA piacvezető ebben a kategóriában, bár könnyű dolguk volt, egyszerűen kölcsönvették az R1-es motorkerékpár motorját, amit egy kicsit lebutítottak és ezt rakták a szánba, majd ezt fejlesztették. Az újabbak itt is injektorosak, 150 LE körüliek, rendkívül jó hangjuk van és nagyon nyomatékosak. A POLARIS 4 ütemű, 750 cm3 Turbója 140 lóerős, ami a 3/4 literhez képest nagyon jó.

 

Hajtáslánc
A motorok az erőt egy variátoros kuplungon keresztül adják át a meghajtó tengelynek. A módszer megegyezik a robogó hajtásával, tehát van egy ékszíj, ami a rendszer leggyengébb pontja. A meghajtó tengely és a lánctalp (track) tengely között vagy lánc-, vagy fogaskerékhajtás van.
Ezek zárt térben, olajban futnak. Egyes típusokban itt található a hátrameneti szerkezet is. A track használattól függően szinte örökéletű.

 

Hátramenet a hószánaknál:

2 ütemű motoroknál nagyon egyszerű. Egy gomb megnyomásával, egy elektronika segítségével megfordítják a motor forgásirányát és így a szánkó hátrafelé indul, újabb gombnyomásra a jármű előrefelé indul. Ennek nagy előnye a nagyon ritka meghibásodás, mivel mechanikus alkatrész nincs.
A 4 üteműeknél az előző részben említett hajtásláncba tették a mechanikus hátramenetet, amit egy kar segítségével mozgatunk, kapcsolunk.

 

Motorindítás:

2 ütemű motoroknál mindig van berántó szerkezet, az önindító általában extraként rendelhető. Érdekesség: szánosok egy része kifejezetten önindító nélkül kéri a gépet. A 4 üteműek kizárólag önindítóval indulnak.


SEGÍTHETÜNK?

Vitéz Zsolt
(HU,EN)
+36 30 279 2562
vzs@wilker.hu
Tisza Attila
(HU,RO,EN,GR)
+36 30 682 7315
gekko@wilker.hu
Vitéz Anna
(HU,DE,EN)
+36 30 999 6082
anna@wilker.hu
András Ferenc
(RO,HU)
+40 75 616 8482

Cím: 2151 Fót, Fehérkő út 4.

Nyitvatartás: H-P: 9-18, Szombat: 9-13