Motoros szán, hószán információk és gyakori kérdések


Milyen motoros szán fajták vannak?
3 jelentős amerikai gyártó van: Bombardier/Ski-Doo, Arctic Cat, Polaris
1 japán: Yamaha
1 európai: a Bombardier cégcsoporthoz tartozó Lynx márka, melyet Skandináviában gyártanak

 

Melyiket érdemes megvenni?
Nehéz kérdés, mint az, hogy melyik a legjobb autómárka. Vannak népszerűbb típusok, mint napjainkban a Ski-Doo és a Yamaha. Az érdekesség, hogy a népszerűség területenként, országonként változik még típuson belül is.

Például a sok heggyel és nagy havakkal rendelkező Romániában a Ski-Doo mély havi hószánjai a legnépszerűbbek, míg a hasonló adottságokkal rendelkező Szlovákiában és nálunk Magyarországon a Yamaha rövidebb és ezáltal sokkal gyorsabb hószánjait keresik. A választásban sokat nyom a latban az adott fajta legújabb típusaiban levő újdonságok, valamint súlyuk. Minden márkán belül megtalálható a szánok egész szortimentje, a gyerek szánoktól kezdve a versenyszánokon keresztül egészen a munkára tervezett gépekig.

 

Hogyan válasszam ki a számomra megfelelő szánt?
Szán vásárlás előtt sok szempontot figyelembe kell venni, hogy elkerüljük a “minek kellett nekem motoros szán” érzést. Amennyiben megfontoltan hozzuk meg a döntésünket biztosan sokáig örömünket fogjuk lelni ebben a kivételes sportban. Legfontosabb szempont, hogy hol lesz használva a szán. Egyszemélyes, kétszemélyes vagy három. Sport, hobbi vagy munka célra.

 

Milyen különbség van a nagy márkák között és milyen fajtáik vannak? Vegyük őket sorjában!

Minden gyár készít:

 • mély havi szánokat (deepsnow): talp-méret (track) 146-162″
 • közepes, átmeneti (crossover):  136-144″
 • 2 személyes túraszánok(touring):  136″
 • rövid talpú cross szánok(performance):  121″-124″

 

Mélyhavi szánok:

Hosszú talpuk, valamint nagy foguk miatt ideálisak mély hóban, meredek hegyre felfelé. Kis hóban és hegyi utakon, melyet nem fed vastag hóréteg, rendkívül nehezen fordulnak.

Közepes, átmeneti (crossover):

Olyan, mint egy furgon a teherautó és a kombi között. Próbálja a rövid és a hosszú szánok előnyeit ötvözni. Lényegesen gyorsabb és fordulékonyabb, mint a mély haviak, viszont nehezebben fordul, mint a cross.

 

Tippek használt hószán vásárláshoz:


Használt hószán vásárlásakor több szempont szerint kell keresni:
Ha kevés pénzünk van kb. 2-3 ezer eurótól (6-800 ezer forint), lehet venni 6-10 éves szánokat, amelyek kétüteműek, esetleg hátramenettel, kis szerencsével önindítóval is rendelkeznek. Az évjárat kevésbé fontos, mint pl. egy autónál, mivel ezek maximum 3 hónapot mennek évente, nálunk még ennyit sem. Bár akinek van szánja, mindent megtesz, hogy minél többet használhassa, mert az élvezeti értéke minden járműét felülmúlja.

Érdemes megnézni kívülről, hogy a meghajtótalp (track) nincs-e elszakadva, vagy a fogak nincsenek-e letörve. Az első sítalpak alján levő vídia élek mennyire kopottak. A motor mennyire zajos. Ha van hátramenet, működik-e. Meghajtó tengelyek és láncvezető kerekek csapágyazása jó-e. A szánkót ki lehet próbálni akár nyáron is, csak egy aránylag egyenletes füves rész (rét) kell. Nagyon fontos, hogy csak rövid ideig, mert a hűtés hiánya miatt könnyen felmelegszik. Amennyiben drágább, gép vásárlását tervezik,  ajánlott szakembert vinni, vagy garanciát kérni, ha lehet.


Arctit Cat hószán logo

ARCTIC CAT motoros szánok

 • mélyhavi: M7, M8, M1000 – 700 – 1000 cm3 – 2 ütem – 153 – 162″ – 140 – 162 LE
 • crossover: crossfire
 • crosss: 500-700 cm3 – 2 ütem – 121″ – 70-140 LE
 • 2 személyes: Touring – 660 cm3 – 4 ütem – 136″ – 60 -110 LE (kapható Turbo motorral is)

Az Arctic Cat motorjait a Suzuki gyártja.

 


Polaris hószán logo

POLARIS motoros szánok

 • mélyhavi: RMK – 700-800cm3 2 ütem – 153″ – 154 LE
 • crossover: Switchback – 700-800 cm3 – 2 ütem – 144″ – 154 LE
 • cross: Super Sport, Rush, – 500-800 cm3 2 ütem – 121″ – 120-154 LE
 • 2 személyes: Touring – 550 – 700 cm3 2 ütem – 136″ – 70 – 140 LE

A Polarisnak van egy speciális 4 ütemű Turbó motorja, amely 750cm3 – és 140 LE, a mélyhavi kivételével a többi modelljébe választható!

 


Ski-Doo hószán logo

SKI-DOO motoros szánok

 • mélyhavi: Summit – 600 – 800 cm3 – 2 ütem – 146 – 162″ – 151 LE
 • crossover: Renegade – 600-800 cm3 – 2 ütem – 137″ – 125 – 151 LE
 • cross: MXZ – 600 – 800 cm3 – 2 ütem – 121″ – 125 – 151 LE
 • 2 személyes: Touring – 550-700 cm3 2 ütem – 136″ – 70 – 140 LE

A Ski-Doo-nak is létezik 4 ütemű változata, de főleg csak a kétszemélyesbe rakják. A Ski-Doo motorjait kivétel nélkül a ROTAX Austria gyártja.

 


Yamaha hószán logo

YAMAHA motoros szánok

 • mélyhavi:
  • APEX Mountain – 1000 cm3 – 4 ütem – 162″ – 150 LE
  • Nitro Mountain – 1000 cm3 – 4 ütem – 153″ – 130 LE
 • crossover:
  • Attack – 1000 cm3 – 4 ütem – 136″ – 150 LE
  • Nitro XTX – 1000 cm3 – 4 ütem – 144″ – 130 LE
 • cross: APEX – 1000 cm3 – 4 ütem – 121″ – 150 LE

A Yamaha kizárólag 4 ütemű gépeket készít 3 és 4 hengereseket. 3 hengeres Nitrot azért dobták piacra, mert kisebb súlya miatt könnyebben felveszi a versenyt a kétüteműekkel.

 

 

Gyakran ismételt kérdések, válaszok motoros szán, hószán témakörben


A kétütemű vagy a négyütemű motoros szán a jobb?
Erre a kérdésre ebben a formában nincs tökéletes válasz! A kérdés az, hogy mire szeretnénk használni. A kétütemű motoros szán előnye az alacsony súly, míg a négyütemű nyomatékos, kevesebbet fogyaszt és jó hangja van. Túrázásra, munkára általában a négyütemű motoros szán ajánlott, de természetesen vannak kivételek, míg sport és versenycélra csakis a kétütemű a nyerő.

 

Mi az a mélyhavi szán?
Mélyhavi szán
ok hosszabb meghajtófelülettel, azaz track-al és ezen nagyobb fogakkal rendelkeznek a nagyobb kapaszkodás elérése érdekében. Az alapkivitelű szánokat 121 collos-tól 136 collos track-ig gyártanak 0,75″-1,25″ fogakkal. Melyek ezek felett vannak azok általában már mélyhavi szánok vagy legalábbis “mélyebb” havi (angolul crossover). Igazi mélyhavi szánokról 2″ vagy 2″ feletti fogmagasságtól beszélünk. A mélyhavi szánok nevéből adódóan mély hóban verhetetlenek, de kemény havon a hosszú track és a hosszú fogak hátrányosan hatnak. Kemény havon kanyarsebessége alacsonyabb, a hosszű fogak miatt a gyorsulás és a lassítás is elmarad rövidebb tásaitól.

 

Miért jó, ha a talp (track) tele van szögekkel?
A szögelés legnagyobb előnye, hogy jégen is úgy közlekedhetünk vele, mintha aszfalton mennénk. A szán és az út között tökéletes kapcsolat jön létre, mely rendkívüli gyorsulást és lassulást eredményez fagyos viszonyok között. Szögelés nélkül akár az is előfordulhat, hogy még elindulni sem tudunk tükörjégen, bár szánozás közben ritkán találkozik az ember tükörjéggel. Gyakoribb eset viszont hóolvadás utáni fagy, majd kicsi hóesés, ami még a gyakorlottabb szánosokat (szögelés nélküli eset) is meg tud tréfálni, mert hirtelen a menetiránnyal szemben találhatja magát az ember vagy egy lejtőn teljes fék ellenére is gyorsulhat!

 

Kell tartalék üzemanyagot vinni szánozáskor?
Álatában nem, egy teli tank ~40 liter egy egész napos túrára elég szokott lenni, de függ a hó állapotától (fagyott vagy szűz), jármű terhelésétől (1 v. 2 személy) és természetesen a ccm-től.

 

Hány ccm-es motoros szánt érdemes venni kezdésnek?
Szánokat 340 ccm-től felfelé gyártanak, erre a kérdésre lehetetlen válaszolni. Az igények felméréséra van szükség.

 

Mennyi hó szükséges a motoros szán használatához?
20-30 cm legalább, de itt még fokozottan figyelni kell a kövekre, tuskókra és az élmény sem teljes. 1m felett általában gondtalanul szánozhatunk.

 

Mennyire üzembiztos járművek?
A gyár által előírt szervízek elvégzése esetén, nem kell aggódni a műszaki hibák miatt. Problémák általában törésekből adódnak.

 

Mi történik ha felborul a snowmobil?
Semmi. Vissza kell borítani a talpára és mehetünk is tovább, bár általában nehezebben indul el.

 

Ha megáll a hegyen és egyedül vagyok mit tegyek?
A legfonosabb szabály, hogy EGYEDÜL NEM SZABAD MOTOROS SZÁNOZNI!!!

 

Milyen öltözék szükséges szánozáshoz?
Kezdő ruházatnak tökéletes egy síruha, vastag kesztyű, hótaposó és egy bukósisak. Természetesen van kimondottan motoros szános ruházat is, szán vásárlása esetén érdemes ilyen szettre beruházni. Nagyon fontos kellék a megfelelő bukósisak, mert egy lefagyott plexi nagyon elronthatja az élményt.

 

Lehet tuningolni ezeket a járműveket?
Természetesen lehet, határ a csillagos ég! Például egy 150 LE-s 4 ütemű gépből egy turbóval és pár aprósággal 250-300 LE-t is ki lehet hozni.

 

Milyen extrák rendelhetők?
A snowmobil-okhoz rendkívül sok a lehetséges kiegészítő. Néhány példa: haspáncél, lengőkarvédő, kézvédő, csomagtároló táska, önindító, futómű erősítő kiegészítők stb…

 

Mennyi az élettartama a gumitalpnak vagyis a track-nak?
Ideális körülmények között (minimum 1-2 méter hó) a szán élettartamával megegyezik.

 

Láttam, hogy az első sítalpak műanyagból vannak, mennyi idő alatt kopnak el?
Csak a látható része műanyag. Az alján van egy speciális vídia betétes él ami belevágja magát hóba jégbe egyaránt. Kopás esetén elég ezeket az éleket cserélni, bár ezek is nagyon tartósak.

 

Milyen olajat kell tenni a szánokba?
A négyüteműekbe 0W30-as olajat, ami még hidegtűrő is. A kétüteműek keverék olaja kizárólag full szintetikus lehet. Vigyázni kell, mert a névtelen gyártók olaja nem mindig adja a minőséget. Az újabb, korszerűbb gépek már nagyon kevés olajat kevernek a benzinbe, ezért fontos a minőség!

 

Érdemes-e kicserélni a lánctalpat (track) más fajtára?
Igen! Amennyiben nem vagyunk megelégedve a fogak nagyságával, lehet kapni olyan lánctalpat, amelyen lényegesen nagyobbak a fogak, így mélyebb hóban jobban kapaszkodik a hószán. A Yamahánál kaphatóak hosszabbító szettek is. ezzel megnövelhetjük a lánctalp hosszát akár jelentősen is. Ilyenkor a meghajtó szerkezet is nagyobb lesz.


SEGÍTHETÜNK?

Vitéz Zsolt
(HU,EN)
+36 30 279 2562
vzs@wilker.hu
Tisza Attila
(HU,RO,EN,GR)
+36 30 682 7315
gekko@wilker.hu
Vitéz Anna
(HU,DE,EN)
+36 30 999 6082
anna@wilker.hu
András Ferenc
(RO,HU)
+40 75 616 8482

Cím: 2151 Fót, Fehérkő út 4.

Nyitvatartás: H-P: 9-18, Szombat: 9-13