Fontos tudnivalók motoros szánozóknak


Szánozás közben mire kell vigyázni? Mit vigyünk magunkkal?

 1. Első és legfontosabb: egyedül ne menjünk szánozni, mert ha baj van (pl. elakadunk) nincs, aki segítsen.
 2. Ha hosszú útra indulunk, legyen teli a benzintartály. Jó ha van nálunk kötél és egy-két csokoládé, valamint rádiótelefon, mivel az esetek többségében van térerő.
 3. Ha elakad a szán, minden esetben szálljunk le és kis gázadásokkal próbáljuk kiszabadítani. Ha nem megy, akkor ki kell emelni. Meghálálja magát, ha nem kínozzuk, mivel megnő a meghajtó ékszíj élettartama, ami anyagilag sem közömbös. Tartalék szíj mindig legyen a járműben.

 

Balesetvédelem motoros szánozás közben:

 1. A követési távolságot be kell tartani!
 2. A hegyen, az erdőben a jobbkéz-szabály a mérvadó.
 3. Szakadékok közelébe ne menj, mert a szán súlya alatt leszakad!
 4. A nagy, szűz hó terepeken óvatosan közlekedj, mert a vakító fehérség megtréfálhat! többször előfordult, hogy egy szános (snowmobil-os) beleesett egy gödörbe vagy beleszállt egy hófalba. Ha már egyszer te végigmentél vagy más a terepen, akkor húzhatod, ami belefér.
 5. Ha meredek partnak felfelé mész és már nagyon lassul a jármű, ne várd meg míg megáll, annyi lendületet hagyjál, hogy még meg tudj fordulni, különben jön a meló!
  Nagy lejtőn lefelé ha megcsúszik a szán és elkezd gyorsulni, kis kormánymozdulatokkal jobbra és balra, keresztbe kell állítani a track-et, ezáltal a gépnek sokkal nagyobb ellenállása lesz. Majd megáll, illetve lassabban csúszik.
 6. Ha bármikor úgy érzed, nem vagy ura a szánnak, legjobb ha beugrassz a puha hóba, mert a technika megjavítható, de Te kicsit nehezebben!